Muutto uuteen tai ensimmäiseen omaan asuntoon on monelle opiskelijalle ajankohtainen ja jännittävä asia. Yksi tärkeimmistä muuttovalmisteluista on sähkösopimuksen tekeminen. Koska sähkösopimuksissa ei juurikaan ole tarjolla opiskelija-alennuksia, on sopimusta tehtäessä tärkeää huomioida oma elämäntilanne ja sähkön kulutus.
Tee sähkösopimus hyvissä ajoin
Sähkösopimuksen siirrosta tulee ilmoittaa sähköyhtiölle kaksi viikkoa ennen muuttoa. Samalla kannattaa tehdä uusi sähkösopimus. Sähköt voidaan kytkeä uuteen osoitteeseen jopa samana arkipäivänä, mutta pikakytkennästä peritään yleensä lisämaksu, joka turhaan rasittaa muutenkin pientä opiskelijabudjettia.
Sähkösopimukset voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan. Tämä artikkeli käsittelee kahta yleisintä sopimustyyppiä.
Kiinteähintaiset, määräaikaiset sopimukset
- sähkön hinta määräytyy sähköyhtiön tarjouksen mukaan sopimushetkellä ja on sama koko sopimuskauden ajan
- sopimusta ei voi katkaista tai vaihtaa toiseen kesken sopimuskauden
Kiinteä määräaikainen sopimus vastaa periaatteiltaan asuntolainan kiinteää korkoa. Tiedät aina tarkkaan, kuinka suuren sähkölaskun saat, eikä markkinoita tarvitse seurata. Tilastojen perusteella kiinteähintaiset sopimukset ovat hyvän tarjouksen osuessa kohdalle olleet edullinen vaihtoehto, joten tällaista sopimusta voidaan pitää turvallisena vaihtoehtona.
Nopea ja helppo vaihtoehto opiskelijalle on 3 kuukauden määräaikainen Vartti Sesonki -sopimus. Kolmen kuukauden jälkeen on hyvä tarkistaa omaa sähkönkulutusta sekä mitä se maksaa ja tehdä seuraava sopimus niiden pohjalta.
Markkinahintaiset, toistaiseksi voimassa olevat sopimukset
- sähkön hinta vaihtelee markkinoiden mukaan ja käytetty sähkö laskutetaan kuukausittain sen hetkisen keskihinnan mukaan
- tarjolla on myös ns. spot-hintaisia sopimuksia, jotka seuraavat sähkön päivittäistä hintaa
- markkinahintaisella sopimuksella maksat vähemmän silloin kun sähkö on halpaa ja enemmän silloin kun se on kallista
- sopimusta voi muuttaa tai sen voi katkaista milloin vain
Monet opiskelijat suosivat markkinahintaisia sopimuksia, koska heidän kulutuksensa on usein pientä ja ajoittuu edulliseen aikaan. Markkinahintaa seuraamalla ja omalla toiminnalla lopulliseen sähkölaskuun voi vaikuttaa enemmän kuin kiinteähintaisissa sopimuksissa. Kun hinnan aallonharjat ja -pohjat asetellaan vertailuun, on markkinahintaisen sopimuksen hinta vuositasolla hyvin vertailukelpoinen pitkien sopimusten kanssa.
Pienessä kerrostaloasunnossa asuvan on hyvä huomioida sopimusta tehdessä, että kun sähkön kulutus on varsin vähäistä, kannattaa suosia sopimuksia, joissa ei ole sähkön perusmaksua. Muutaman euron perusmaksu voi tuntua pieneltä, mutta on iso osa kympin sähkölaskua.