Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Säästä kartoittamalla sähkönkulutus

Kodin sähkölaskua voi pienentää ja sähkönkulutusta vähentää jopa 3 000 kWh vuodessa seuraamalla ja muokkaamalla kulutustottumuksia. Alkuvuodesta 2022 vertaaensin.fi teki tutkimuksen, joka osoitti, kuinka paljon kotitalous voi pienentää sähkönkulutustaan. Esimerkkiperheiden kulutusta vähennettiin merkittävästi mm. puolittamalla valaistuksen ja kodin elektroniikan käyttöä, vähentämällä saunomiskertoja ja laskemalla kodin lämpötilaa useilla asteilla. Tulokset osoittivat, että kaukolämmitteisessä kodissa säästöt olivat yleensä 400–1 000 kWh, kun taas sähkölämmitteisessä talossa säästöt voivat olla jopa 3 000 kWh vuodessa.

 

Näin paljon voit säästää sähköä

Oman sähkönkulutuksen seuranta auttaa hallitsemaan sähkökuluja. Sähkölasku tarjoaa yleiskatsauksen kulutuksesta, mutta yksityiskohtaisempaa tunti-, päivä- ja kuukausikohtaista tietoa löytyy sähköyhtiöiden palveluista, sovelluksista sekä Fingridin DataHub-asiakasportaalista. Analysoimalla tuntikulutusta kodinlaitteiden käytön mukaan, voit tunnistaa eniten sähköä kuluttavat laitteet ja löytää säästökohteita. Mitä paremmin tiedät sähkönkulutuksesi, sitä helpompi sinun on pienentää sähkölaskuasi. Sähkön tuntihinta näyttää tämän päivän ja huomisen spot-hinnan, jonka avulla voit ajoittaa kulutusta edullisimmille tunneille.

 

Sähkönkulutuksen vuosivertailu

Sähkönkulutuksen seuranta on kehittynyt huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Etäluettavat sähkömittarit, etäohjattavat älypistorasiat ja ajastettavat älytermostaatit ovat yleisiä optimointiratkaisuja suomalaisissa kotitalouksissa. Näiden laitteiden kyky lähettää ja vastaanottaa dataa internetin kautta mahdollistaa reaaliaikaisen kulutusseurannan, etähallinnan mobiililaitteilla sekä kulutuskäytäntöjen ajastamisen. Tämä kehitys on parantanut myös sähköverkon toimintavarmuutta ja turvallisuutta, sillä vikojen ja väärin toimivien laitteiden paikallistaminen on nopeutunut ja tarkentunut.

Älykkäiden ratkaisujen avulla on helppo tunnistaa kulutuspiikit ja löytää säästömahdollisuuksia. Lisäksi älykäs sähkönkulutuksen seuranta vähentää hiilijalanjälkeä ja edistää kestävää kehitystä. Taloudelliset hyödyt riippuvat kulutustottumuksista, käytössä olevasta teknologiasta ja älyratkaisujen hyödyntämisen tasosta. Säästöt voivat vaihdella merkittävästi, joten kannattaa konsultoida sähköalan ammattilaista älyratkaisujen hankinnassa. Useat sähköyhtiöt tarjoavat näitä palveluja tukena sähkösopimuksiin.

 

Kodin sijainnin merkitys sähkönkulutukseen

Asuinpaikka vaikuttaa merkittävästi kodin sähkönkulutukseen. Esimerkiksi Helsingissä sähkölämmitteisessä asunnossa kuluu vähemmän sähköä kuin Oulussa, koska Etelä-Suomen ilmasto on lämpimämpi kuin Pohjois-Suomessa.

 

Säästö sähkösopimuksen mukaan

Sähkönkulutuksen vähentäminen tuo säästöjä, mutta tämä riippuu sähkösopimuksen tyypistä. Kiinteähintaisessa sähköpaketissa maksut pysyvät samana kulutuksesta riippumatta, mutta kulutusrajan ylittäminen johtaa lisämaksuihin. Muissa sopimustyypeissä sähkönkulutuksen vähentäminen voi tuoda säästöjä. Tarkempia tietoja eri sopimustyypeistä löytyy sähkösopimus kotiin -sivultamme.

Jos sähkösopimuksesi on aika-, kausi- tai pörssisähkötyyppinen, voit pienentää sähkölaskuasi siirtämällä kulutusta edullisemmille yö- ja kesätunneille. Sähkösopimuksen tyypistä riippumatta jokaisen on kannattavaa ajoittaa sähkönkäyttöään halvemmille tunneille, myös määräaikaisissa sopimuksissa. Näin sähkömarkkinoiden kysyntä ja tarjonta tasapainottuvat, mikä voi alentaa sähkön hintaa kuluttajille.

 

Kolme tehokasta tapaa vähentää kodin sähkönkulutusta

  • Alenna kodin lämpötilaa: Jo yhden asteen lasku vähentää lämmityksen energiankulutusta 5 %.
  • Sauno ja peseydy nopeasti: Viiden minuutin suihku on riittävä ja taloudellinen.
  • Kokkaa fiksusti: Uuni on yksi kodin suurimmista sähkönkuluttajista. Valmista kerralla iso määrä ruokaa ja käytä jälkilämpö hyödyksi.

 

Alkuperäinen teksti: https://www.vertaaensin.fi/sahko/sahkonkulutus