Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Tuulisähkö – ympäristöystävällinen valinta

Tuulisähkön valitseminen on vaikuttava mutta helppo tapa pienentää hiilijalanjälkeä. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan toimenpiteitä niin yrityksiltä, yhteisöiltä kuin yksilöiltäkin. Sähkön valinnalla on merkittävä ympäristövaikutus – mitä enemmän sähköä käytetään, sitä suurempi valinnan merkitys on. Tuulivoima on yksi puhtaimmista tavoista tuottaa sähköä ja Suomessa se on teollisessa mittakaavassa suosituin vaihtoehto.

Valitsemalla tuulisähkön omaksi käyttösähköksi voit merkittävästi vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus – tuulisähkön käyttö voi vähentää hiilijalanjälkeäsi jopa viisi prosenttia vuodessa.

 

Tuulisähkö tekee Suomen energiantuotannosta kestävämpää

Valitsemalla tuulisähkön edistät Suomen energiantuotannon kestävyyttä. Mitä enemmän tuulisähköä ostetaan, sitä enemmän tarvitaan tuulivoimaloita. Lisääntyvä tuulivoima tuo Suomeen monia hyötyjä, kuten kiinteistöverotuloja ja uusia työpaikkoja.

Suomessa kuluttajan sähkölasku koostuu kahdesta osasta: sähkönsiirrosta ja käytetystä sähköstä. Sähkönsiirto on ostettava paikalliselta verkkoyhtiöltä eikä sitä voi kilpailuttaa, mutta käyttösähkösopimuksen voi valita vapaasti sijainnista riippumatta.

 

Miten varmistaa, että käytössäsi on tuulisähköä?

Sähkön siirrossa pieni osa energiasta katoaa. Pistorasiasta tuleva sähkö tulee mahdollisimman lähellä sijaitsevasta voimalaitoksesta tuotantomuodosta riippumatta. Suomessa ja EU:ssa sähkön alkuperää seurataan tarkasti, ja uusiutuvaa sähköä voi myydä vain alkuperätakuulla. Tämä takuu varmistaa, että uusiutuvaa energiaa, kuten tuulisähköä, myydään vain sen verran kuin sitä tuotetaan.

Suomi kuuluu samaan sähkömarkkinaan Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa. Pohjoismaisen sähkömarkkinan, Nord Poolin, alueella on harvoin täysin tuuletonta. Lisäksi Ruotsin ja Norjan vesivoimavarannot tukevat Suomen sähköjärjestelmän tasapainottamista. Vuositasolla tuulisähköä tuotetaan vähintään sen verran kuin sitä myydään.

 

Mitä tuulisähkö maksaa?

Sähkösopimuksia voi ja kannattaa kilpailuttaa. Hinnat vaihtelevat sopimuksen keston, kampanjoiden, tuotantotavan ja mahdollisesti käyttömäärän mukaan. Ero tuulisähkön ja sekasähkön hinnassa on pieni, kiitos tuulivoiman tuotantokustannusten jatkuvan laskun. Verot ja siirtomaksut ovat samat kaikille sähkön tuotantomuodoille.

 

Alkuperäinen lähde: https://tuulivoimayhdistys.fi/tietoa-tuulivoimasta