Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Yleissähkö on aina samanlaista

Yleissähkö, yösähkö ja kausisähkö tarkoittavat eri tapoja mitata sähkön käyttöä.

Yleissähkö ei erottele, käytätkö sähköä yöllä vai päivällä, kesällä vai talvella, vaan sähkön hinta on sama kaikkina vuorokauden aikoina eli 24/7. Se on tyypillisin sähkön mittaustapa pienissä asunnoissa, esim. kerros- ja rivitaloissa.

Se sopii takuuvarmasti kaikenlaiseen sähkönkäyttöön, olipa kyseessä sähkölämmitteinen kohde tai ei. Yleissähkö on yksinkertaisuutensa vuoksi suosituin sähkötuote kuluttajien ja yrittäjien keskuudessa, ja siksi se löytyykin jokaisen sähköyhtiön valikoimasta.

Yleissähköä käytetään tyypillisesti kerros- ja rivitaloasunnoissa sekä omakotitaloissa, jotka lämpenevät öljyllä, puulla, maalämmöllä tai kaukolämmöllä, sekä vapaa-ajan asunnoissa. Se sopii koteihin, joissa ei ole sähkölämmitystä tai joissa sähkönkäyttö on vähäistä ja painottuu päiväaikaan. Yleissähkön hinta on sama vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta. Jos et tiedä kotisi mittaustapaa, yleissähkö on hyvä valinta, sillä se on yleisin mittaustapa.

 

Mitä yleissähkö tarkoittaa?

Yleissähkösopimuksessa sähkön kulutushinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan tai sopimuksessa määritellyn tarkastelujakson ajan. Se on yleisin sähkösopimus rivitalo- ja kerrostaloasunnoissa, mutta myös monet vanhemmat ihmiset pitävät siitä, vaikka asuisivat omakotitalossa.

Yleissähkö on hyvä valinta myös kesämökille, etenkin jos mökillä vietetään aikaa pääasiassa keväästä syksyyn ja talvella mökki jätetään kylmilleen. Tällöin lämmitystä ei tarvita yhtä paljon kuin ympärivuotisessa käytössä. Yleissähköllä sähkölasku on ennakoitavissa, eikä se tuo merkittäviä yllätyksiä, jos talossa on jokin muu lämmitysmuoto kuin sähkö.

Sähkölämmitteisessä talossa yleissähkö voi tuoda yllätyksiä esimerkiksi kovilla pakkasilla. Jokainen sähköyhtiö hinnoittelee yleissähkönsä itse, ja hintaan vaikuttaa yleensä myös se, kuinka pitkäksi aikaa sopimus solmitaan.

 

Huomioi hintaerot

Yleissähkön hinnoissa voi olla suuria eroja. Oman alueen sähköyhtiö ei aina ole edullisin vaihtoehto, joten yleissähkösopimuksia kannattaa kilpailuttaa ja vertailla huolellisesti. Vaikka siirtomaksuja ei voi kilpailuttaa, sähkön kulutushinnan osuus voidaan, ja tässä voi saada merkittäviä säästöjä sähkölaskuun.

Yleissähkö on yksinkertainen sopimus, jossa ei tarvitse miettiä omia sähkönkulutustottumuksia edes talven kylmimpinä kuukausina. Jos kulutus on vähäistä tai tasaista, yleissähkö on sopiva valinta, joka takaa, ettei sähkölasku pääse yllättämään.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos kulutuksessa on suuria vaihteluita esimerkiksi vuorokauden- tai vuodenajan mukaan. Sopimus voidaan tehdä kiinteähintaisena ja määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana, jolloin yleissähkön hintaa tarkistetaan yhtiön määrittelemien jaksojen mukaan.